Житомирська область
Online Translate
Рубрики
Банери

Интернет реклама УБС
Статистика сайта


Відвідувачі за останні 24 години















Якісні корми — запорука високої продуктивності тварин

Незбалансовані раціони по основних і біологічно активних речовинах ведуть до порушення процесів обміну речовин (ацидоз, кетоз), зниження імунітету, захворювання системи відтворювання, народження фізіологічно недорозвиненого та маложиттєздатного молодняка, що в свою чергу негативно позначається на економічних показниках галузі. При заготівлі грубих та соковитих кормів часто порушуються технологіічні норми, відтак знижується їх якість (втрачаються білки, вітаміни, мінеральні речовини). Як виявили наші дослідження кормів на якість та поживність, лише 70% сіна, заготовленого в сільськогосподарських підприємствах різних форм власності, відповідає вимогам І класу, силосу — 85%, сінажу — 65%. При проведенні диспансеризації ВРХ було встановлено, що незбалансованість раціонів призводить до порушення обміну речовин в організмах тварин. Це підтвердили біохімічні показники крові. Так, при дослідженні крові корів та нетелів контрольних груп встановлено, що каротин в 49%, загальний білок в 34%, резервна лужність в 35%, кальцій в 36%, фосфор в 50% нижчі фізіологічної норми. Порушено співвідношеня кальцію до фосфору. Недостатня кількість поживних речовин в крові матері негативно відбивається на здоров’ї новонароджених телят. Так, при дослідженні крові останніх на імуноглобуліни (захисні функції організму) в 54% показники нижчі норми. Для забезпечення тварин в повній мірі поживними речовинами необхідно збалансувати раціон білково-мінерально-вітамінною підгодівлею. На сьогодні лише в таких господарствах, як ТОВ «Аларіт Трейд» с. Івниця, СФГ«Шателюк» с. Волосів, СТОВ «Старокотельнянське» до основного раціону додають дані компоненти. В жодному з господарств не згодовують худобі хвою, яка є природним джерелом каротину, так необхідного організму тварин. ЇЇ використання не потребує значних фінансових затрат. Краще давати хвою сосни — вона добре поїдається тваринами. В господарствах, крім СТОВ «Старокотельнянське”, нехтують такими заходами, як прогулянка тварин, забуваючи, що вітамін Д в організмі тварин синтезується під впливом ультрафіолетового проміння. Не завжди тварини забезпечені в достатній кількості кухонною сіллю (80-120 г на дійну корову), а це ж вкрай необхідний мікроелемент. Прикладом ефективного господарювання з використанням повноцінної годівлі є птахогосподарство ПОСП «Надія» (керівник Семенюк В. І.), де виготовляють комбікорми у власному цеху. Кожна їх партія досліджується в Андрушівській районній лабораторії ветеринарної медицини. Результати досліджень підтверджують, що комбікорми мають високу якість. В цьому господарстві не допускають загибелі птиці, а яйця — багаті на вміст каротиноїдів. Керівникам господарств необхідно приділити особливу увагу належному утриманню тварин. У свинарниках забезпечити достатній тепловий режим. У приміщеннях має бути температура +16 0С, а у станках, де утримуються підсисні поросята, локальна температура повинна становити від +30 до 32 0С.

Микола Галяс,
директор Андрушівської районної державної лабораторії,
Заслужений лікар ветеринарної медицини України

Банери

Интернет реклама УБС